• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wanneer is het Juiste Moment om Afscheid te Nemen van Uw Huisdier?

Het afscheid nemen van een huisdier is een van de moeilijkste beslissingen die een eigenaar kan maken. Het 'juiste' moment bestaat eigenlijk niet, maar vaak komt er een periode waarin inslapen de meest humane manier is om uw huisdier te helpen. Het is cruciaal om het moment van lijden voor te zijn en de keuze te maken wanneer de levenskwaliteit van uw huisdier aanzienlijk is verminderd. Om u hierbij te helpen, kunt u onderstaande vragenlijst invullen om een indicatie te krijgen van de levenskwaliteit van uw huisdier.

Levenskwaliteit Checklijsteuthanasie

  1. Vertoont uw dier verschijnselen van pijn?
  2. Heeft uw dier problemen met bewegen (zichzelf wassen, overeind komen, lopen)?
  3. Eet of drinkt uw dier minder?
  4. Is uw dier afgevallen?
  5. Is uw dier onzindelijk (in huis plassen en poepen)?
  6. Ligt uw dier wel eens in zijn eigen urine of ontlasting?
  7. Negeert uw dier andere dieren op straat of tijdens het wandelen?
  8. Lijkt uw dier dement (blaffen, verlatingsangst, onrust)?
  9. Is uw dier agressief of kortaf?
  10. Zijn de klachten permanent of worden ze erger?
  11. Zijn de klachten niet meer te behandelen of verbeteren ze niet?
  12. Levert de verzorging van uw huisdier problemen op voor uzelf of uw gezin?
  13. Zijn de kosten voor een behandeling lastig te betalen?

0-2 keer "ja": Mogelijk nog voldoende levenskwaliteit.
3-6 keer "ja": Verminderde levenskwaliteit.
Meer dan 5 keer "ja": Overweeg inslapen.

Deze vragenlijst is slechts een hulpmiddel en biedt geen definitief antwoord.

Een Onmogelijke Keuze

Het afscheid nemen van uw huisdier kan voelen als een onmogelijke keuze tussen verdriet en een lijdensweg. De emotionele last maakt de beslissing niet makkelijker. 

U Kent Uw Maatje het Beste

Niemand kent uw huisdier beter dan uzelf. Vaak voelen eigenaren intuïtief aan wanneer het moment is gekomen. Uw dier kan niet praten, maar na jaren samen kunt u waarschijnlijk signalen oppikken dat het tijd is om afscheid te nemen.

Tips voor Kinderen

Het is belangrijk om kinderen bij de beslissing te betrekken. Praat in duidelijke taal en vermijd eufemismen. Hierdoor begrijpen kinderen beter wat er gaat gebeuren en wordt niemand achteraf de schuld gegeven.

Hoe Herken ik Pijn?

Pijn bij huisdieren is vaak moeilijk te herkennen omdat ze deze instinctief verbergen. Let op veranderingen in gedrag zoals afzondering, minder knuffelig zijn, of juist onrustig gedrag. Vooral katten zijn meesters in het verbergen van pijn, terwijl honden sneller afhankelijk zijn van hun baasjes en eerder klachten laten zien.

Katten

Katten die zich ellendig voelen, trekken zich vaak terug en worden minder knuffelig. Ze kunnen onrustig zijn of zich afzonderen. Wilt u uw kat verwennen in zijn laatste dagen? Zet dan een kattenbak zonder drempel bij de slaapplek en bied daar ook water aan. Laat de kat met rust en overweeg een visite van de dierenarts.

Honden

Oude of zieke honden kunnen moeite hebben met overeind komen, in huis plassen of poepen, onrustig zijn of benauwd raken. Pijn bij honden is vaak te herkennen aan veranderingen in hun gedrag.

Het maken van deze moeilijke beslissing is nooit makkelijk, maar hopelijk helpen deze richtlijnen u om te bepalen wat het beste is voor uw geliefde huisdier. Neem gerust contact op voor advies of ondersteuning.