Diarree
Waarom heeft mijn dier diarree?
In de dunne darm wordt het eten verteerd, alles wat niet door de dunne darm gefilterd wordt zal in de dikke darm terechtkomen. De dikke darm haalt het vocht uit de van de overgebleven stoffen en slaat vervolgens de ontlasting op.
Wanneer het slijmvlies van de darm van uw hond, kat, konijn of ander huisdier geïrriteerd raakt zal dit diarree veroorzaken. Wanneer het lichaam van uw huisdier voelt dat er iets in zijn darmen aanwezig is dat er niet zou moeten zijn, dan zal het proberen om dit uit zo snel mogelijk uit het lichaam te krijgen. Als dit zich hoog in het spijsverteringskanaal van uw huisdier bevind dan zal deze overgeven. Als het verder in het spijsverteringskanaal zit dan zal het in de meeste gevallen diarree veroorzaken.
Dunne darm diarree
In de dunnen darm worden voedingsstoffen en vocht uit het voedsel gehaald. Hierdoor dikt de darminhoud wat in. Als de dunne darm zijn werk niet goed doet dan gebeurd dit niet (of onvoldoende) en zal de darminhoud nog veel vocht bevatten waardoor het relatief dun is. De ontlasting passeert daardoor sneller de dikke darm en komt als dunne tot waterdunne ontlasting bij de einddarm.
In geval van dunne darm diarree is het over het algemeen nog redelijk goed op te houden. Honden kunnen aangeven dat ze moeten en kunnen dan vaak nog een plek kiezen om te poepen. Er zit over het algemeen geen bloed of slijm bij de ontlasting. Dunne darm diarree gaat vaak gepaard met winderigheid, slechte eetlust, braken en buikpijn.
Honden of katten met dunne darm diarree vallen vaak af, ook al eten ze voldoende.
Dikke darm diarree
In de dikke darm wordt er nog meer vocht uit de ontlasting onttrokken en schuift het door naar de einddarm. In het laatste stukje van de dikke darm, de einddarm, wacht de ontlasting tot de hond gaat poepen. In de einddarm wordt ook de aandrang geregeld.
Wanneer er sprake is van dikke darm diarree dan is in de dunne darm het grootste deel van het vocht reeds onttrokken. De brijige ontlasting die in de dikke darm aankomt wordt echter snel doorgeschoven naar de einddarm waar grote aandrang zal ontstaan. Dikke darm diarree geeft heel plotseling en heel sterk persdrang en honden met dikke darm diarree kunnen hun ontlasting meestal niet of heel beperkt inhouden. Ze zullen vaak onrustig zijn en in huis poepen.
Dikke darm diarree is over het algemeen een stuk dikker van consistentie dan dunne darm diarree. Meestal is er slijm en/of bloed op de ontlasting te vinden en soms is de slijmproductie zo groot dat dieren alleen (bloederig) slijm poepen. Wanneer de hond goed blijft eten zal deze over het algemeen niet afvallen.
Mogelijke oorzaken van diarree:
Dysbacteriose in de darmen
In de darmen leven bacteriën die samen met de enzymen zorgen voor een goede spijsverteringl. Het kan voorkomen dat een van de bacteriën ineens in overtal aanwezig is waardoor een andere bacterie logischer wijs in ondertal aanwezig zal zijn, hierdoor kan (een deel van) de spijsvertering verstoord raken.
Dat bacteriesoort ineens in overtal aanwezig is kan komen doordat uw hond ineens heel ander voedsel krijgt. Door deze verandering kunnen de darmen “van slag” raken. Het kan ook komen door een voorafgaande periode van diarree. Door de veranderingen in de darm kunnen sommige bacteriën goed overleven, maar gaan andere juist sneller dood. Ook kan de verhoogde aanwezigheid van een bepaalde bacterie veroorzaakt worden door antibiotica.
Met probiotica kunt u de darmflora weer terug in balans brengen.
Stress
Bij stressituaties komen er hormonen vrij in het lichaam.. Deze hormonen hebben ook hun effect op de werking van de darmen en op de maag. Door stress kunnen honden gaan braken en last krijgen van diarree. De oplossing is het verminderen of wegnemen van deze stressfactoren. Bij deze vorm van diarree is de aandrang verhoogd en kunnen honden hun poep slecht of niet ophouden. Vaak is deze vorm van diarree snel over wanneer het stressniveau weer verlaagd is. Diarree door stress komt vaak voor bij pups. Dit komt ook doordat de darmwand nog niet volledig is ontwikkeld.
Slechte vertering, voedselallergie
Voeding bevat veel verschillende bouwstoffen. Deze voedingsstoffen worden afgebroken door enzymen. Enzymen worden gevormd in het lichaam van uw dier. Ze breken de voedingsstoffen af en de kleine stukjes worden opgenomen in het lichaam bijvoorbeeld als bouwstof of brandstof. De enzymen werken samen met de bacteriën die in de darm aanwezig zijn. Wanneer een enzym minder aanwezig is of helemaal ontbreekt, blijft de voedingsstof die dat enzym moet afbreken in de darm aanwezig. Dit kan de darmwand beschadigen en haalt vocht uit het lichaam naar de darm. Het resultaat is vaak buikpijn, winderigheid en diarree.
Parasieten
Een parasitaite infectie(bv Giardia) kan de darmwand beschadigen. De darmwand is opgebouwd uit vele laagjes slijmvlies die de voedingsstoffen en vocht uit de darminhoud filteren. Wanneer het slijmvlies is beschadigd kan de darm de voedingsstoffen en het vocht niet goed opnemen en zal de ontlasting dun zijn. Afhankelijk van waar de parasiet zich in de darmen bevindt kan er sprake zijn van bloed of slijm bij de ontlasting of braakklachten. Bij een (vermoedelijke) parasitaire infectie is het raadzaam direct contact op te nemen met uw dierenarts.
Wat kunt u doen wanneer er sprake is van diarree bij uw hond of kat?
Omdat diarree dus in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door dysbacteriose(verstoorde darmflora) is het belangrijk om de darmflora te herstellen en daarmee terug in balans te brengen.
Probiotica zijn goede bacteriën die de darmgezondheid bevorderen en prebiotica zijn stoffen die één of meerdere soorten bacteriën in de darm stimuleren.
Pro- en pre- biotica zijn dus erg belangrijk om de darmflora terug in balans te brengen wanneer de darmflora verstoord is.
Zoolac is een probiotica welke diverse unieke bacteriestammen bevat, dit zijn allen natuurlijk voorkomende bacteriën waardoor ze ook goed kunnen worden opgenomen door uw hond, kat of zelfs konijn.
Zoolac Propaste bevat daarnaast ook stoffen die de groei van acidogene bacteriën stimuleren. Het bevordert de groei en werking van melkzuurbacteriën en heeft dus ook een prebiotische werking.
Het bevat geen "stopmiddel" waardoor het ook geschikt is voor preventief gebruik, bovendien is het een natuurlijk product en kan het niet overgedoseerd worden.